fredag 1 januari 2010

Tips vid planering av pyssel till Pysselstafetten

Du har anmält dig till Pysselstafetten. Härligt!
Du funderar på pyssel. Kanon!
Och du funderar kanske lite på hur du ska göra det så bra som möjligt.

Här kommer lite samlade tips som jag brukar ge deltagarna. Se vad som kan passa dig och ditt pyssel.

Kolla igenom de gamla Pysselstafetterna så att ditt pyssel inte redan är gjort!!

* Gör det till Ditt pyssel - designa ditt eget hjul *
Jag vill att du har med ett pyssel som du har tänkt ut själv.

Det innebär inte att du måste hitta på en egen makraméknut, hitta på ett nytt broderistygn eller en helt ny teknik inom något område. Jag kräver inte att man ska uppfinna hjulet. ;-) Men man kan utveckla de hjul som redan finns. Och man kan kombinera delarna på olika sätt, så att det ändå känns nyskapande och fräscht.

Om det känns som att ribban försvann högt ovanför molnen ;-) kan jag ge ett konkret exempel på hur man kan göra:
- egna mönster och mallar

Du ser. Ribban var inte så högt upp trots allt. :-)

* Hitta det du helst vill göra - tema + intressen *

- Vad i temat tycker du mest om?
- När du tänker på temat, kommer du då på något som du skulle vilja ha eller behöver? Dyker det upp någon liten längtan? Finns det något som kan bli ett pyssel där?
-  Vilka tekniker gillar du mest? Vill du hålla till där? Eller finns det tekniker som du är nyfiken på att prova? Går de att kombinera?


Hoppas du kan hitta några ledtrådar i dina svar.


* Olika nivåer - rikta sig till flera *
Jag brukar tänka att ett bra pyssel kan ha en enkel bas och sedan kan man visa och ge förslag på hur det kan utvecklas. På det sättet kan man också rikta sig till en vidare målgrupp - från barnpyssel till betydligt mer avancerat.

* Ditt pyssel känns för enkelt - du är Experten *
Om det är något Du kan väldigt bra, så kan pysslet eller teknikerna som används kännas för enkla.
Kom då ihåg att vår målgrupp är bred och det du kan med förbundna ögon kan vara helt nytt för någon annan. Förklara för oss som varken kan tekniken eller terminologin. Gör en tydlig beskrivning och tipsa oss också om sånt du lärt dig på vägen. Typ "låt det torka lite längre än vad som står i instruktionerna", "sy några extra stygn i hörnen", "ta fem djupa andetag, en chokladbit och intala dig att det kommer gå. det funkar alltid." och liknande.

* Ditt pyssel känns för litet - gör det Användbart eller Utveckla det *
Ett pyssel som kanske känns litet och enkelt kan göras mer "användbart" genom att man berättar och visar alla de sätt som det kan användas till. Om man till exempel gör en tygblomma kan man visa att man kan ha den till scrapbooking, som brosch, sätta flera på metalltråd och gör en bukett och så vidare.

Du kan också fundera på om du kan utveckla det. Kan det göras till ett pyssel med en basnivå och en avancerad nivå? Kan du visa hur man kan göra samma sak med olika material eller olika tekniker? Eller kan det kanske vara en del i ett större projekt?

* Bolla idéer och funderingar med mig *
Maila mig om du har frågor eller om det smyger in någon liten Rädsla eller Oro. Tillsammans tar vi hand om både funderingarna och Oron så att du kommer känna dig nöjd med din insats. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar